Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Appartement Indeling Kenmerken Omgeving Bereikbaarheid Toegangsroute Activiteiten Natuur NP KRKA NP KORNATI NP PAKLENICA NP PLITVICE Eiland HVAR Canyon OMIS Cultuur & historie Museumstad TROGIR SPLIT Solin en Sibenik Dubrovnik Actieve vakantie Sportief Uitstapjes Contact Welkom Informatie formulier Gastenboek Micazu beoordelingen ZOOVER beoordelingen Foto's en video's appartement Natuur Cultuur & historie Sportief Prijzen en reserveren Links Werkpagina Arendshorst 

Solin en Sibenik

De overblijfselen van de oude Romeinse stad Salona zijn tegenwoordig te bezichtigen in Solin. Salona was de hoofdstad van de provincie Dalmatie in de Romeinse tijd. Split was het zomerpaleis van de keizer en Trogir was de havenstad. Destijds was de kuststrook sterk bebost maar vele bomen zijn toendertijd gesneuveld om Romeinse galeien te bouwen. Salona was gebouwd in trapeze vorm, was ommuurd met een stadswal en werd verdedigd met torens. De stad had een kathedraal en een klooster. Later werden er badhuizen met thermaal mineraal water aangelegd. De contouren van de thermae is nog te herkennen net zoals de overblijfselen van het forum, de tempel en een theater dat stamt uit de eerste eeuw n.C.

Sibenik

Solin Archeologische opgraving

Sibenik

Zeer bezienswaardig in Sibenik is de kathedraal van St. Jacob, die gebouwd werd tussen 1431 en 1535, getuigt van de belangrijke uitwisselingen op het gebied van monumentale kunst tussen Noord-Italië, Dalmatië en Toscane in de 15e en de 16e eeuw. Drie architecten - Francesco di Giacomo, Juraj Dalmatinac en Nikola Firentinac - ontwikkelden een bouwstijl die volledig in steen werd uitgevoerd, waarbij zij een unieke techniek hebben toegepast voor de koepel van de kathedraal. Het resultaat is een harmonie van stenen, die overeenkomt met de bouwmethoden en de absolute harmonie binnen de kathedraal.

Vanuit Solin in de richting Split is ook nog een behoorlijk stuk van het oorspronkelijke aquaduct waarmee de watervoorziening voor de stad Split werd verzekerd bewaard gebleven.